3 Kasım 2009 Salı

Uyuşturucu Etkileri Afyon

AFYON

Afyon, haşhaş kozasının çentiklenmesi (çizilmesi) suretiyle akan süt gibi beyaz usaresinden (özsu) elde edilmektedir. Hava ile temas ettikçe koyulaşır ve kahverengileşir. Haşhaş her sene tohumdan yetişen beyaz, pembe, kırmızı ve mor renkte çiçek açan (temel renk beyazdır) bir bitkidir. Olgunlaşan haşhaş bitkisinde, fındık ve küçük portakal büyüklüğünde bir kapsül (koza) oluşur. Kozanın kendisi bir uyuşturucu madde değil, afyon ve türevlerinin elde edildiği bir kaynaktır. Koza, afyon ve türevlerini ihtiva etmesi yanında, pasta ve çöreklerde kullanılan, yağı çıkarılabilen tohumları da ihtiva eder. Afyon grubuna dahil uyuşturucu maddeler merkezi sinir sistemi üzerinde uyuşukluk yaratan, fevkalade tesirli, kliniklerde kullanılan eczalardır. Bu gruptaki eczalar tıbbi alanda bilhassa ağrıları dindirmekte kullanılır ve faydalı vasıfları vardır.
Haşhaş, iklim ve toprak şartları bakımından çok geniş yetişme yöresine sahip bir yıllık, kazık köklü bir bitkidir. Nispeten killi fakat su tutmayan topraklarda iyi yetişir. Çorak veya rutubetli tarlalar uygun değildir. Haşhaşın yasal olarak Hindistan, Japonya, Çin, Avustralya, Fransa, İspanya, Macaristan ve Türkiye’de ekimi yapılmaktadır. Yasadışı haşhaş ekimi Altın Üçgen adı verilen Burma, Laos ve Tayland ülkelerinde ve Altın Hilal denilen İran, Afganistan ve Pakistan’da yapılmaktadır. Dünya afyon üretiminde Afganistan’ın yaklaşık %70 ve Burma’nın %23 gibi bir ağırlığı vardır. Bir haşhaş tarlasından 60 kg. kapsül elde edilmektedir. Kapsülün afyona oranı % 0.4 tür. İlkbahar ve sonbaharda ekimi yapılan haşhaşın kapsülü, çiçeklerin dökümünden takriben 10 gün sonra çentiklenerek ham afyon elde edilir.
Afyon yutarak, çiğnenerek alınabileceği gibi sigara ile de içilebilir. Hangi şekilde kullanılırsa kullanılsın aynı tesiri gösterir. Başlangıçta varsa ağrıları azalır, üzüntüler kaybolur, sıkıntılar geçer ve geçici bir keyif hali başlar. Afyonkeşler bu keyif haline balayı derler. Fakat bu keyif hali çok kısa sürer. Ardından mide bulantısı, baş dönmesi, renk solması, kalp ve solunum yavaşlaması ile birlikte zehirlenme hali baş gösterir. Afyon çok miktarda ve birden alınmışsa kullanan kimseyi komaya sokar ve ölüm tehlikesi belirir.
Afyonun tadı acı, kokusu keskin ve nahoştur. İçinde 20’ den çok alkaloid bulunur. Morfin, afyon içinde en yüksek oranda bulunan alkaloiddir. Afyon içinde bulunan, farmasötik ve terapötik yönden önemli olan alkaloidler, kimyasal bakımdan iki gruba ayrılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder