3 Kasım 2009 Salı

Uyuşturucu Etkileri Kodein

Kodein, haşhaş kozası ve afyonda mevcuttur. Kodein ilk olarak 1833 yılında Fransa’da, Bobliquet tarafından afyondan ayrıştırılmıştır. Kodeinle ilk klinik araştırmayı 1834 yılında yapan Barbier, 65-130 miligram arasında değişen miktarlarında uyuşturucu ve uyku verici etkisi olduğunu göstermiş, buna keyif hali ve rahatlık veren etkileri de eklemiştir.
Tıp alanında kodein genellikle morfinden kimyasal süreçlerle elde edilir. Kodein kelimesi Yunanca ‘Haşhaş Başı’ demektir. Beyaz renkli, kokusuz ve acımsı tatta toz ve tablet halinde bulunur. Ağrı kesici olarak morfine göre 1/10’dur. Argoda ‘okul çocuğu’ olarak bilinmektedir. Tıpta kullanılış sebebi, merkezi sinir sistemini etkileyerek öksürük refleksini ortadan kaldırma tesiridir. Bu yüzden bazı kuru öksürüklerde, doktorun lüzum görmesiyle geçici olarak kullanılabilir. Diğer ağrı kesicilere katılarak daha kuvvetli etki elde etmek için de kullanılmaktadır. Morfinden daha zayıf bir narkotik olup alışkanlık yapma derecesi de azdır. Bu yüzden çok kullanılan bir uyuşturucudur. Ağrı dindirme etkisi aspirinden çok yüksektir. Analgesik etkisi morfine göre daha azdır. Ancak iyi bir öksürük dindiricidir. Uyuşturma etkisi 2-3 saat kadardır.
Astımlı kimseler için tehlikelidir. Kodeinin alışkanlık yapma derecesi daha az olmakla beraber, morfin ve eroin alanlar bunları bulamadıklarında kodeine başvururlar. Kodeinin toksik etkisi de nispeten azdır. Kodein ihtiva eden öksürük şurupları yaygındır. Öksürük ilaçları halinde suistimal edilen kodedinin bağımlılık yaratması için, uzun bir süre ve çok miktarlarda alınması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder