3 Kasım 2009 Salı

Uyuşturucu Etkileri Esrar

Esrar, hem antik çağın hem de modern çağın uyuşturucu maddesidir. Hintkenevirinin (Cannabis Sativa) yaprak, filiz çiçek ve tohumlarından elde edilen yeşilimsi bir maddedir. Hintkeneviri genellikle tohumlarından yağ, sapından ip, halat ve kumaş dokumak için lif elde etmek amacıyla ekimi yapılır. Boyu ortalama 1-1.5 m. uzunlukta olan hintkenevirinin mayıs-haziran aylarında ekilip ekim ayında hasadı yapılır. Ilık ve nemli yerlerde 2-3 cm kadar uzar. Hintkeneviri özellikle Jamaika, Meksika, Afrika, Hindistan ve Orta Doğu dahil dünyanın hemen hemen her tarafında yetiştirilir.
Uyuşturucu üretimi için hintkeneviri bitkisinin yaprakları ve tepeleri toplanır. Bitki çiçek halindeyken üst kısmındaki yapışkan reçine kazınarak ve üst yaprakları kesilmek suretiyle toplanır. Reçineden esrar elde etme, yaprağın kullanılmasından 10 kat daha kuvvetlidir. Esrar tıbbi olarak narkotik olmamasına rağmen bazı ülkelerde ve ülkemizde hukuki olarak narkotikler arasında yer alır. Sedatif, öforizan ve halüsinojenik özelliklerinden dolayı herhangi bir ilaç kategorisinde yer almaz.
Esrarın içerdiği tetra hidrokanabinol’ un (tetrahydrocannabinol) THC elde edilmesinden sonra, kullanan bireyde meydana getireceği psikolojik ve fizyolojik belirtiler. Bu konuda yapılan araştırmalarla net bir şekilde ortaya konmuş, diğer maddelere paralel giden bozukluklar meydana getirdiği anlaşılmıştır. Buna göre esrar alındığı sırada beliren sanrıların, esrar alınmadığı zamanlarda da ortaya çıktığı belirlenmiştir.
Ülkemizde ekimi, lisanslı ve kontrollü olarak Tarım Bakanlığı’ nın gözetiminde gerçekleştirilmekte olup, yalnızca erkek kenevir (THC içermeyen) ekimine müsaade edilmektedir. Ortadoğu’ da Hashish (Esrar) kelimesi genellikle hem yaprakları hem de reçineyi veya bunların bir karışımını ifade eder. Reçinenin kendisi kahve renklidir ve genellikle bloklar ve düz plaklar halinde sıkıştırılırlar. Hintkeneviri çubuk şeklinde de bulunmaktadır. Koyu kahverengi ve yağ halindekine likit esrar, esrar yağı ve marihuana yağı gibi isimler verilir. Bizim ülkemizde böyle bir adlandırma yoktur. İyi ve kaliteli mal, kötü veya paspal şeklinde isimlendirme vardır. İçindeki etkili madde ne olursa olsun hepsine esrar denir.
Argoda esrarın çok değişik isimleri vardır.’Çalı’, ‘Tereyağı Çiçeği’, ‘Kavanoz’, ‘Temcit Pilavı’, ‘Yeşillik’, ‘Kıkırdama Dumanı’, ‘Aşk Otu’ gibi isimler bunlardan bazılarıdır. Terminolojide yapılan bir yanlışlığı da belirtmekte fayda vardır. Haşhiş ile Haşhaş terimleri bilmeyenlerce sıklıkla birbirlerinin yerlerine kullanılmaktadır. Haşhaş kendisinden morfin, bazmorfin, kodein gibi narkotik ve papaverin, tebain gibi nonnarkotik (narkotik olmayan) maddelerin elde edildiği bir bitkidir. Haşhiş ise hintkenevevirinden elde edilen kaliteli esrarın adıdır.
Esrarın elde edildiği hintkenevirinin ılıman iklim bitkisi oluşu, bu bitkiye dünyada geniş tarım alanları sağlamış, herhangi bir kimyasal işleme gerek duyulmadan elde edilişi dolayısıyla bağımlılık yapan diğer kimyasal maddelere göre fiyatının ucuz oluşu, piyasada bol miktarda arz edilmesinin sebepleridir.
Esrar kullanmanın aslında birçok farklı yöntemi vardır. Ancak en bilinen yöntem, bugün hemen hemen alkol ve sigara satışı yapan bir çok işletmede bulunan ve adına sigaralık, çarşaf veya joint denilen ince bir sigara kağıdının içine tütün ve esrarın birlikte karıştırılarak rulo halinde sarılması ve bunun nefes yoluyla vücuda alınmasıdır. Bunun haricinde birçok farklı yöntemden bir tanesi de kova yöntemidir. Bu yöntem esrar kullanma yöntemleri içerisinde etki bakımından en güçlü olanıdır. Yaklaşık 40 cm. uzunluğunda ve 20-25 cm genişliğinde bir kovaya 35 cm. ye kadar su doldurulur ve yaklaşık 50 cm uzunluğunda bir pet şişenin alt taraftan 5 cm.lik kısmı kesilir ve su dolu kovanın içine sokulur. Bu petin ağız kısmı için ideal çevre uzunluğu, bir insanın yudum alabilecek büyüklükte olmasıdır. Bu ağız kısmı 3 cm. lik bir çukur olacak şekilde alüminyum folyo ile kapatılır ve çukura iğne ya da benzeri sivri bir nesne ile yaklaşık 20-30 tane delik açılır. Esrarla karıştırılmış tütün bu çukura konularak üst taraftan ateş tutulur ve pet yavaş yavaş yukarı çekilerek içinin esrar dumanı olması sağlanır. Bu duman solunum yoluyla vücuda alınır ve işlem bitmiş olur. Esrar kullanmak için sıra dışı uygulamalar yapılması şart değildir. Özellikle arap ülkelerinde olmak üzere bazı kimseler esrarı yiyeceklere (kurabiye, kek vs.) ya da demlemek için çaya karıştırırlar. Yenildiğinde THC maddesi daha yavaş kana karışır bununla beraber etkisi daha yoğun ve uzun olur.
Esrar, sigara ile içildiği zaman etkisi 10-20 dk. da başlar ve 2-3 saat sürer. Ağızdan alındığında etki gücü 1/3 tür ama etkisi 12 saat sürer. Sakızımsı ve suda çözünemez bir madde olduğu için enjekte edilebilen bir preparata dönüştürülemez ve dolayısıyla damardan alınamaz.
Cinsine, kullanıldığı ortama, miktarına, kullanan kişinin özelliklerine ve tecrübesine göre değişik etkiler gösterir. Esrar kullananlar değişik tepkiler olduğunu belirtirler. Bu tepkiler sanal barışçıl ve coşkulu olmaktan saçmalama ve paranoyaya kadar değişebilir. Fiziksel tepkiler gözlerin kanlanması, hafif çarpıntı, ağız kuruması olarak listelenebilir. Kullanıcılar sıkça açlık hissetseler de kan şekeri seviyesinde bir düşme yoktur.
Esrarın içeriğindeki tetra hidrokanabinol’ un (tetrahydrocannabinol) THC elde edilmesinden sonra, kullanan bireyde meydana getireceği psikolojik ve fizyolojik belirtiler, bu konuda yapılan araştırmalarla net bir şekilde ortaya konmuş, diğer maddelere paralel giden bozukluklar meydana getirdiği anlaşılmıştır. Buna göre esrar alındığı sırada beliren sanrıların, esrar alınmadığı zamanlarda da ortaya çıktığı belirlenmiştir. Ruhsal ve bedensel çöküntü, uyku bozuklukları, algı ve düşünce bozuklukları, zaman ve yer yöneliminde bozukluk ve kendinden geçme hali, duygularında lakaydi hali (duyarlılığın azalması) esrar içen kişilerin yansıttığı ortak özelliklerdir.
Yanan yaprak kokusuna benzer esrar kokusu en fark edilir işarettir. Her hangi bir davranış bozukluğu olması gerekmez fakat kullananlar uçarı, kızarık gözlü, sakar, unutkan, iştahı artmış ve ilgisiz görünebilirler. Esrarın yarattığı unutkanlıklar "ekmek kafa" olarak adlandırılır. Sürekli kullananların çoğunluğu, esrarı diğer bağımlılık yapıcılardan ayırsalar da ve "ben bağımlı değilim" deseler de, bağımlı hissetme ve tüketimi sınırlayamama gibi esrar ile bağlantılı problemler ortaya çıkar. Bu problemlerin gençlerde ve yeni kullanıcılarda daha belirgin baş göstermesi sık görülür.
Zaman içerisinde ağır esrar kullanımı özellikle sigara içmekle birleştiğinde (ki, sigara ve esrar ayrılmaz ikilidir) potansiyel solunum problemlerine sebep olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder