Plastik şişelerin ham maddesi bilindiği üzere bir petrol artığıdır
Yapısında yer alan ve sonradan katılan yüzlerce kimyasal madde, insan sağlığını doğrudan ilgilendirmekte. Özellikle plastik şişenin içine konan asitli içeceklerin (kolalı, gazlı içecekler, süt, meyve suları vb.) eritici etkisi ile bu kimyasallar plastikten koparak içindeki içecek veya yiyeceğin özüne geçebiliyorlar.Özellikle sıcak yaz aylarında nakliye veya depolama sırasında güneş altında, yüksek sıcaklıklarda bekletilen bu plastik şişe ve kaplardaki asitli ve diğer içecekler 50–70 derecelere varan bir sıcaklıkta, plastikten ayrışan kimyasallarla karışmaktalar. İçecek veya yiyeceğin özüne geçen bu kanserojen maddeler ne yazık ki, soğutulsa bile zararlı etkilerini insan vücudunda göstermekteler.
Bu kimyasallar nelerdir?
Plastik şişe ve kaplarda; plastifiyan (esnek yumuşak), stabilizan (sağlamlaştıran), homojenleştiren, librifiyan (parlak ve şeffaf görüntü veren), boya, katalizör maddelerdir.
Plastik şişe ve kapların; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan BISFENOL-A (BPA) ve DIOKSİN maddesi ortama geçmektedir. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslararası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır.
Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer ve vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir.
Anne sütü ile de geçer
Dioksin kanser yapıcı etkisinin yanı sıra anne karnındaki bebeklerde sakatlıklara ve anormalliklere sebep olabilir. Özellikle çocuklarda sinir sistemi (nörolojik), bağışıklık ve üreme sistemleri üzerinde zararlı etkileri bulunur.
Amerikan Kanser Araştırma Birliği’nin resmi dergisi Cancer Research’ün Nisan 2008 sayısında yayınlanan makalede Bisfenol A ile etkileşen insan hücrelerinin, 40 bin gen üzerinde yapılan taramada ciddi anormallikler saptanmıştır.
Buradan hareketle plastik bardak ve biberonlara konulan ve sıcaklığı 70–90 olabilen sıcak sıvıların kanser yapan maddeleri içerdiğini belirten LÖSEV, özellikle sıcak su, buhar ve içecekle temas eden plastik bardak, plastik karıştırıcılar, plastik biberonların kullanımlarının engellenmesi ve kısıtlanması gerektiğini vurguluyor.
LÖSEV'İN ÖNERİ VE UYARILARI:
- Özellikle hamileler, çocuklar ile 60 yaşın üzerindeki kişiler plastik şişe ve kaptaki içecek ve yiyecekleri tercih etmesin.
- Sıcak çay, kahve vb. sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcıları kullanmayın.
- Tüm gıdaların (özellikle süt, meyve suyu ve su) tüketiminde cam şişe ve kapları kullanın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder